sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Itsensä löytämisen sietämätön pelko

Tiedättekö, mikä meistä tekee onnettomia? Varmasti aika moni asia. Itse pidän suurimpana surkeuden tuojana pelkoa. Ennen kaikkea pelkoa epäonnistumisesta. Minä ainakin itse pelkään hirmuisesti sitä, että epäonnistun jossain tehtävässäni. Sen takia en ota juurikaan riskejä, vaikka oikeasti silloin tällöin riskin otto on jopa suotavaa. Ja epäonnistumiset pitäisi pystyä kestämään.

Aiemmassa tekstissäni puhuin, että ihmiset eivät uskalla olla oma itsensä, koska pelkäävät tulevansa tuomituiksi. Ymmärrän tätä pelkoa enemmän kuin hyvin. Sillä loppujen lopuksi silloin, kun löydämme jotain uutta itsestämme ja haluamme näyttää sen muille, joudumme luopumaan jostai vanhasta. Ja kyllähän ihmiset ovat tunnettuja konservatiivisuudestaan. On helpomman tuntuista pitää vanhasta kiinni, kuin tarttua uuden tuulen mukaan. Se vanha asia ei ehkä ole kaikista paras, mutta se on tyydyttävä. Mitä, jos tilalle tuleva asia olisikin ihan huono josta kukaan ei pitäisi? Silloin joutuisi nöyrtymään ja palaamaan takaisin vanhaan, jotta saisi taas ihmisten hyväksynnän.

Mitäpä jos sanoisin, että et sinä tarvitse ihmisten hyväksyntää, jos itse pidät uudesta ominaisuudestasi? Se ominaisuus voi olla ihan mikä tahansa. Uudenmalliset silmälasit, uusi suosikkiruoka tai vaikka uusi suosikkibändi. Miksi ihmeessä meillä on niin kiivas tarve saavuttaa muiden hyväksyntä? Joku älykäs ihmisyys sanoi joskus jossain, että me kaikki loukkaantuisimme henkisesti erittäin raskaasti, jos saisimme tietää, miten vähän muut ihmiset meitä ajattelevat. Yritäpä itse kahlata omien päivän pohdintojesi läpi. Mietitkö jotain tiettyä henkilöä montaa minuuttia kauempaa?

Tarina kertoo henkilöstä, joka heitettiin maailman pimeimpään vankiselliin. Tuossa sellissä ei edes omaa nenänpäätään nähnyt eikä muiden mahdollisten vankien ääntä kuullut. Siltikin, sellissä oli yksi pienenpieni aukko ulkomaailmaan. Se oli kuitenkin sen verran "suuri", että siitä juuri ja juuri pystyi ulos katselemaan toisella silmällä. Tuo aukko oli kuitenkin korkealla ja jotta silmän sai siihen yletettyä, joutui nousemaan lavuaarin päälle ja silti piti varpistaa.
Tämä vanki tuli nopeasti pakkomielteiseksi tuosta aukosta. Se oli ainut asia, johon vanki luotti ja hän pelkäsi, että mikäli lopettaa sen tarkkailemisen, aukko katoaa. Hän tuli niin pakkomielteiseksi tuosta aukosta, ettei edes kiinnostunut sellistään muuten, eikä hän ikinä edes kävellyt sellin ovelle. Vaan jos olisi hän tuolle ovelle kävellyt, olisi hän huomannut, ettei mitään ovea ollut. Tie olisi ollut aina vapaa ulkomaailmaan astumiseen. Vanki oli vain liian kiintynyt tuohon pieneen aukkoon, ettei uskaltanut etsiä enempää, vaikka kaikkeus olisi ollut tarjolla. Hän olisi halutessaan voinut luopua tuon aukon ihailusta ja astua sinne sisään. Hän olisi voinut olla itse unelmansa.

Tuo tarina on mielestäni paras opetus siitä, miten omaa itseään pitäisi uskaltaa etsiä. Ei pidä tyytyä idoleidensa katseluun ja ihailuun, pitää itse olla oma idolinsa.

Hauskaa tutkimusmatkaa, MH :)

5 kommenttia:

  1. Tavallaan aika surullinen tarina, pistää miettimään. Mitä jos mullekin käy niin. Mut kiitos tästä, itse olen elämäntilanteessa, jossa mietin et pitäiskö ottaa riski jos toinenkin. Ehkä otan:) jos epäonnistun niin tiedänpä ainakin mikä ei ollut minua varten..

    terkuin, se yks anonyymi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on surullinen tarina! Harmi, sillä tarinalla voisi olla myös kaunis loppu, jos vain tarinan henkilö olisi luopunut tuosta pakkomielteestään ja kokeillut jotain uutta.
      Mun mielestä kannattaa ehdottomasti ottaa silloin riski, jos se mahdollisesti johtaa johonkin hienoon. Ja jos ei onnistu, niin minkäs teet. Sitten se juttu ei ollut sua varten ja lähdet katsomaan uusia haasteita. Joku kulunut sanonta taitaa olla, että parempi katsoa kuin katua.
      Toivon kovasti että onnistut, mikäli rajojasi lähdet koettelemaan. Ja teitpä miten tahansa, se on varmasti oikea päätös. Vain sinä voit tietää, mikä on sinulle parasta :)

      Parhain terveisin MH.

      Poista
    2. Nii se vois kyllä olla että kadun koko loppuelämän tai jos jään ootteleen nii se mahollisuus menee iha sivu suun ja sittenpä vasta kaduttais. Aina en osaa ajatella mikä on mua varten, mutta just kokeilemallahan se selviää! Luulen ettei kyllä kaduta vaikka en onnistuiskaan, jos vastapainona opin itsestäni uusia puolia :) Kiitti vastauksesta muuten!

      Poista
    3. Niin, kumpi on parempi vaihtoehto; se, että et kokeile ja kadut sitä lopun elämääsi, vai se, että kokeilet ja joko onnistut/epäonnistut katumatta?
      Tärkeintä on luottaa itseensä. Älä etsi itsellesi opasta/gurua, joka antaa sinulle vastaukset valmiiksi, sillä heitä ei ole. Ole itse oma gurusi :)

      Poista
    4. Hei, tulin vielä kiittämään näistä neuvoista. Uskalsin tänään ottaa askeleen kohti uutta ja hyvä niin =)
      Tässä muuten oma tuore blogini, paljon on opeteltavaa tässäkin hommassa. Lähinnä kuitenkin kirjoitan vain itseäni varten, joten onneksi muita ei tarvitse miellyttää!

      http://pienenpieniajatus.blogspot.fi/

      t. ent. anonyymi :D

      Poista